044 987 0262

Asiakaspalvelu

Ma - Pe: 9:00 - 18:00

Verkkokauppa 24h

Haluatko olla kuolematon?

Jaa artikkeli

Haluatko olla kuolematon?

Koska liikennekuolematonta päivää vietettiin jälleen torstaina, laitetaan sen kunniaksi vuoden takainen teksti uudelle alustalle. Haluathan sinäkin olla kuolematon? 🙂

liikenneonnettomuus

 

Näin syksyn pimetessä, vesisateessa autoillessa tulee taas huomattua, miten haastavaa pimeässä ajaminen itse asiassa onkaan: ajovalot häviävät märkään asfalttiin ja näkyvyys on lähes olematon. Siinä ei aina kuskin tarkkaavaisuuskaan pysty estämään onnettomuuksia, jos jalankulkija tai muu tienkäyttäjä ei käytä asianmukaisia varusteita (heijastimia, valoja jne.),. Esimerkiksi Helsingin ratsupoliisin FB-sivuilla olevassa videossa näkyy hyvin, miten huonosti valoton pyörä tai heijastimeton jalankulkija näkyy. Siihen jos lisätään vaikkapa kuskin kännykän selailu tai väsyneenä ajaminen, vaaratilanteiden riski kasvaa erittäin suureksi.

Kun auttajasta meinasi tulla autettava

Mieleeni muistuu yhä elävästi tapaus useamman vuoden takaa. Olin ajamassa Tuusulan moottoritiellä illalla, juurikin siinä ihanassa syyskelissä kun on pimeää ja vettä tulee ja ajovaloista ei tunnu olevan lainkaan apua, edes katuvalot eivät valaise riittävästi. Huomasin, että pientareella kauempana on auto ajanut ulos tieltä ja ihmisiä jo runsaasti paikalla auttamassa. Ollessani lähes tapahtumapaikan kohdalla huomasin äkisti, että aivan kaistan viereen on pysäköity pakettiauto: ei varoitusvilkkuja, ei kolmiota, ei virtaa päällä, että olisi edes valot toiminnassa. 

Samassa hetkessä tajusin, että autosta hyppäsi kuskin paikalta henkilö osin eteeni kaistalleni – tummissa vaatteissa, ei heijastinliiviä, ei vilkaisua taaksepäin tulevaa autoa kohti. Yhä tänä päivänä kiitän mitä vain korkeampia voimia, tuuria ja lottonumeroita siitä, että ehdin juuri ja juuri väistämään henkilön. Tämä ihminen kavereineen oli pysähtynyt tapahtumapaikalle pyyteettömänä ajatuksenaan auttaa mahdollisesti hätään joutunutta kanssaihmistä. Niin hienoa kuin se onkin, valitettavasti se meinasi koitua myös hänen kohtalokseen. Supersankarin viitasta puuttui tällä kertaa heijastin.

Pidä huoli itsestäsi

Kukaan ei ole vielä päässyt ensiapukurssiltani kuulematta lempifraasiani “rakasta itseäsi aina vähän enemmän kuin muita”. Auttamisen palo saattaa joskus kaventaa näkökenttäämme ja vaikeuttaa ympäristön havainnointia. Muista kuitenkin AINA, että sinun turvallisuutesi on ensisijaista! Auttajasta on tosi vähän apua, jos hänestä itsestäänkin tulee uhri. Mitä keinoja meillä siis on esimerkkitilanteessa?

KATSO YMPÄRILLESI, ennen kuin juokset tilannepaikalle. Tuleeko autoja? Onko tilannepaikka turvallinen mennä?

TEE ITSESI NÄKYVÄKSI. Heijastinliivin, heijastimen tai vastaavan avulla.

VAROITA MUUTA LIIKENNETTÄ. Auton hätävilkut, varoituskolmio (huom: riittävän kauas, auton katolla siitä ei ole iloa!), valo…    
Teethän tämän kaiken kuitenkin koko ajan oman turvallisuutesi huomioiden!

HUOMIOI KOKO AJAN YMPÄRISTÖÄ. Vaikka kuinka toivoisi, aina joskus joku saattaa siltikin olla ratissa ajatuksissaan eikä huomaakaan onnettomuuspaikkaa, pahimmillaan jopa törmää tien viereen pysäköityyn autoosi. Ethän ole silloin auton takana!

Vuosittain syyskuussa vietetään Euroopan liikennepoliisiverkosto TISPOL:n 2016 toimeenpanemaa liikennekuolematonta päivää. Project Edwardin (European Day Without A Road Death) tavoitteena pitkällä tähtäimellä on vähentää merkittävästi tieliikennekuolemia sekä vakavia loukkaantumisia paitsi Euroopassa, myös kaikkialla maailmassa.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeen tilaajana saat tietoa uusista kursseistamme, tuotteistamme sekä pysyt ajan tasalla viimeisimpien blogitekstiemme osalta.

Vastaa

Tiedätkö sinä miten toimia hätätilanteessa?

Liity postituslistalle ja saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista blogiteksteistä.