Hyvin suunniteltu on puoliksi suojattu!
Viikko sitten perjantaina 13.9. vietettiin valtakunnallista Tapaturmapäivää, lauantaina 14.9. taas Maailman ensiapupäivää.
Molempiin teemoihin sopii hyvin paras ohjenuora – varaudu, suojaa, ennakoi. Kaikkihan tietävät vanhan uskomuksen, että paras tapa suojautua sateelta on kantaa sateenvarjoa mukanaan. Sen totuudenperäisyydestä voimme toki olla montaa eri mieltä, mutta varautuminen ennalta tarjoaa ainakin mahdollisuuden päästä kuivana perille.
Tapaturmapäivä-kampanja keskittyi tänä vuonna erityisesti miesten tapaturmiin. Miesten osuus tapaturmaisissa kuolemissa on merkittävän suuri, vuonna 2017 65% ja työikäisissä jopa tapaturmakuolemista jopa 4/5 tapahtuu miehille. Kansallisen uhritutkimuksen (2017) tuloksissa näkyi, että koti- ja vapaa-ajan tapaturmien osuus miesten kaikista tapaturmista on 47% ja vastaajien mukaan niistä jopa 2/3 liittyivät kiireeseen yhtenä taustatekijänä.
Kun kiire ei kannata
“Mä ihan äkkiä vaan”, “Mä ihan pikaisesti käväisen”, “Ei mulla ole aikaa lukea käyttöohjeita”. Tuttuja lauseita monelle, hyvin tuttuja myös tapaturmiin joutuneille. Jälkikäteen on tylsä miettiä, kannattiko sittenkään “ihan pikaisesti” käväistä siellä katolla ilman turvavaljaita, “kipaista nopeasti” kiskalla fillarilla ilman kypärää, “testata vähän” ilman niiden käyttö- ja turvallisuusohjeiden lukaisua. Ja tämä sama koskee kyllä ihan jokaista, sukupuolen määritelmään katsomatta.
Allekirjoittanutkin on omat kantapääoppinsa saanut, kun “mä vaan äkkiä nostan tuon tässä huonossa asennossa”. Kun seisoo 90 asteen kulmassa kumarassa ja tajuaa, ettei saa otettua yhtään askelta ilman tähtiä silmiin sinkoilevaa kipua selässä, tietää että ehkäpä ensi kerralla mietin vielä hetken, ennen kuin toimin “ihan nopeesti vaan” 😉
Hae oppia ensiapukurssilta
Kursseilla korostan paljon omaa turvallisuutta auttamistilanteissa sekä 1 sekunnin sääntöä: mieti sekunnin ajan, onko sinun turvallista mennä tilanteeseen ja toimi vasta sitten. Suojaa itsesi heijastinliivein, kypärällä tai muulla tilanteen vaatimalla tavalla. Pidä mukana aina elvytyssuojaa, se madaltaa kynnystä mennä auttamaan vakavassakin tilanteessa. Varmistu, että turvavyöleikkuri on autossasi paikassa, josta sen hätätilanteessa voit saada käsiisi, jos jumiutunut turvavyö onkin omasi.
Ensiapulaukun päivittäminen säännöllisesti varmistaa, että onnettomuustilanteessa sinulla on välineet, joilla auttaa loukkaantunutta. Ota rutiiniksesi ladata puhelin aina vaikkapa öisin, näin varmistut, että sinulla on akussa virtaa, jos päivän aikana joudutkin soittamaan hätäkeskukseen. Hyvin suunniteltu toiminta on myös nopeampaa.
Muista ylläpitää omaa ensiapuosaamistasi. Lähes poikkeuksetta kurssilaiset kertovat palautteenaan, että nyt kurssin käytyä uskaltaa taas mennä auttamaan, jos jollekin sattuu jotain. Rohkeus kasvaa vain harjoittelemalla taitoja.
Koska sinä viimeksi kävit ensiapukurssin? Medegon ensiapukurssit löydät täältä.