044 987 0262

Asiakaspalvelu

Ma - Pe: 9:00 - 18:00

Verkkokauppa 24h

Maailman elvytyspäivä 2021

Jaa artikkeli

Maailman elvytyspäivää vietetään vuosittain lokakuun 16. päivänä. Päivän tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoutta elvytyksestä mutta myös rohkaista yhä useampia toimimaan elottoman kohdatessaan.

Keräsimme artikkeliin muutamat yleisimmät kurssilaisten esittämät kysymykset ja väittämät vastauksineen koskien elvytystä.

Miksi elvytysohjeet muuttuvat jatkuvasti?

Elvytys on ehdottomasti tutkituimpia ensiavun aiheita. 5 vuoden sykleissä julkaistaan viimeisin tutkimustietoon perustuva ohjeistus, ellei aiemmin tutkimustuloksista ole noussut jotain niin merkittävää näyttöä uudesta toimintatavasta. Meillä viimeisin viisivuotiskausi umpeutui jo lokakuussa 2020, mutta joku pikkuvirus aiheutti sen, että ohjeistuksia laativat lääkärit maailmalla joutuivat painottamaan resurssinsa toisiin hommiin.

Eihän ne elvytysohjeet ole hienosäätöä lukuun ottamatta muuttuneet juurikaan yli kymmeneen vuoteen. Ollaanhan me kuitenkin -onneksi- tultu pitkä matka vuodesta 1886, jolloin ensimmäisessä suomenkielisessä ensiapuoppaassa kerrottiin ”Walekuolleiden henkiin herättämisestä” muun muassa verenkierron tehostamisesta kuivia tai märkiä kankaita käyttäen, toki unohtamatta liinalla sidottua kieltä sekä vironneelle tarjottavia kahvi-, viini- tai teehömpsyjä 😉

Mistä ne ohjeet oikein tulee?

Polku on selkeä ja vaiheita monia 😊

→ ILCOR eli Maailman Elvytysneuvosto laatii ohjeita ja suosituksia viimeisimpiin tutkimustuloksiin nojaten
→ ERC eli Euroopan Elvytysneuvosto kohdentaa ohjeistukset Euroopan olosuhteisiin sopiviksi
→ Suomen Elvytysneuvosto laatii edellä mainittujen ohjeistusten perusteella Suomeen käytettäväksi Käypä Hoito-suositukset.

Vuoden 2021 maaliskuussa ERC julkaisi uusimmat elvytysohjeet, Suomessa ne ovat kirjoitushetkellä yhä luonnosvaiheessa. ERC:n ohjeet löydät täältä, Suomen Elvytysneuvoston sivut taas täältä.

No eikö ne puhallukset jo jääneet pois?

Ei. Mikäli uskomme tutkittua tietoa (ja miksi emme uskoisi) on oikein suoritettu painelu-puhalluselvytys kaikkein tehokkainta.

Jos sinulle jollakin ensiapukurssilla kerrotaan ettei kannata puhaltaa ”kun ei maallikko osaa tehdä sitä oikein”, kysythän, että mitä varten kurssille ollaankaan tultu ellei oppimaan?

Kuka tahansa voi oppia puhallustekniikan, kunhan pääsee harjoittelemaan.

Erityisesti hapenpuutteesta johtuvassa elottomuudessa happea ei elimistössä ole riittävästi jäljellä pelkkään paineluun, jolloin sitä sinne pitää saada. Jos auttaja ei pysty suorittamaan puhalluselvytystä tai ei sitä osaa, kannustetaan häntä pelkkään paineluun, joka toki on tehokkaampaa kuin se, että kävelisi ohi.

Myös korona-aikana puhalluksista on suositeltu pidättäytymään, jos et voi olla aivan varma, ettei henkilö sairasta koronaa.

Toimintajärjestys aikuista elvytettäessä?

  1. Herättele autettavaa puhuttamalla kovaan ääneen sekä ravistelemalla.
  2. Jos henkilö ei reagoi, soita 112. Aseta puhelin kaiutintoiminnolle autettavan pään viereen.
  3. Avaa autettavan hengitystiet leuasta ja otsasta kohottamalla. Tunnustele kämmenselällä, tuntuuko ilmavirtaus toistuvana? Jos ilmavirtaus ei tunnu 10 sekunnin sisällä, aloita elvytys.
  4. Paljasta autettavan rintakehä. Aseta kämmentyvesi keskelle autettavan rintakehää, rintalastan päälle. Painele 30 kertaa 5–6 cm kohtisuoraan alaspäin rytmillä 100–120 kertaa minuutissa.
  5. Avaa hengitystiet, purista autettavan sieraimet sormillasi kiinni. Aseta suusi tiiviisti autettavan suun ympärille. Puhalla kaksi oman hengityksesi voimalla tulevaa, sekunnin mittaista puhallusta.
  6. Jatka elvytystä rytmillä 30:2 kunnes ammattilaisauttajat antavat sinulle luvan lopettaa tai voimasi ehtyvät.

 

HUOM: mikäli henkilö on mennyt elottomaksi hukkumalla tai tukehtumalla, aloita elvytys 5 alkupuhalluksella ja jatka sen jälkeen rytmillä 30:2. Mikäli ilma ei mene perille, tarkista suu ja poista näkyvät vierasesineet jne. Jos seuraavatkaan puhallukset eivät mene perille, jatka tauotonta paineluelvytystä.

Lapsen elvytyksen erityispiirteet?

  • Suorita ensin 5 alkupuhallusta. Suhteuta puhallusten voima lapsen kokoon.
  • Elvytystä jatketaan sen jälkeen rytmillä 15 painallusta ja 2 puhallusta
  • Painelusyvyys vähintään 1/3 lapsen rintakehästä, ei kuitenkaan yli 6 cm
  • Alle 1–vuotiaalla peitä suullasi sekä lapsen nenä että suu. HUOM: vauvan hengitystiet ovat auki silloin, kun pää on neutraaliasennossa. Isommilla lapsilla tulee kääntää päätä enemmän taaksepäin.
  • Alle 1–vuotiaalla painelu tehdään joko 2 peukaloa tai etu- ja keskisormea käyttäen. Isommilla lapsilla peukaloilla, yhdellä tai kahdella kädellä, lapsen koosta riippuen.

Lopuksi

Voitte harjoitella elvytystekniikkaa kotona vaikkapa napakkaa sohvatyynyä apua käyttäen. Oikean elvytystekniikan oppii parhaiten aina ohjatusti laadukkaalla ensiapukurssilla.

Maailman elvytyspäivän kunniaksi vielä yksi video, olkaa hyvät!

Medegon oma vahticollieri Romuluskin on harjoitellut elvytyksen perusteet.

Katso videolta, miten se oikein sujuu!

Maailman elvytyspäivä 2021: hyviä lähteitä ja lisää tietoa

ILCOR

ERC (European Resuscitation Council)

Suomen Elvytysneuvosto

Elvytys Käypä Hoito 2016

 

Muita käytettyjä lähteitä: 

Suomen Elvytysneuvosto 2021. Tiedote: Uudet elvytysohjeet (ERC Guidelines 2021) julkaistu. Luettu 14.10.2021.

European Resuscitation Council Guidelines 2021: Basic Life Support. Luettu 14.10.2021.

C.F. Wahlberg 1886. Ensi apu onnettomuuden kohtauksissa ja tappelutantereella. Lyhyt ohjaus armeliaisuusosastoja ja parannusjoukkoja varten. Lång & Ståhlberg 1886.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeen tilaajana saat tietoa uusista kursseistamme, tuotteistamme sekä pysyt ajan tasalla viimeisimpien blogitekstiemme osalta.

Vastaa

Tiedätkö sinä miten toimia hätätilanteessa?

Liity postituslistalle ja saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista blogiteksteistä.