044 987 0262

Asiakaspalvelu

Ma - Pe: 9:00 - 18:00

Verkkokauppa 24h

Työpaikkojen ensiapuvalmius – imagokysymys vai pakkopullaa?

Jaa artikkeli

Kouluttajan ominaisuudessa kiertäessäni olen huomannut, että työpaikkojen ensiapuvalmius ja sen ylläpito mielletään ajoittain ”no kun se on pakko tehdä kun kasa lakeja ja asetuksia niin määrää” -hommaksi. Koska aihe on kuitenkin työni kautta lähellä sydäntäni, niin päätinpä kirjoittaa pari riviä näkemyksiäni aiheesta.

Kävin taannoin myös juttelemassa kaimani kanssa Redesanin lähetyksessä aiheena työpaikkojen ensiapuvalmius.  Voit käydä katsomassa tallenteesta, mitä kaikkea ehdittiin lyhyessä ajassa jutustelemaan 😊

Työpaikkojen ensiapuvalmius aiheena saattaa herättää usein enemmän haukottelua, etenkin kun aletaan puhua niistä lukuisista laeista ja asetuksista, jotka asiaa ohjaavat. Lakijargonin voit lukea esim. erittäin hyvin kootuilta Työsuojeluhallinnon Ensiapuvalmius -sivuilta. Lisää linkkejä myös tekstin lopussa! Yritän tässä ensin tiivistää tärkeimmät kohdat:

  • Työpaikoilla tulee olla riittävä ensiapuvarustus ja riittävä määrä ensiapukoulutettua henkilökuntaa.
  • ”Riittävä määrä” on yksinkertaisinta arvioida työterveyshuollon kanssa työpaikkaselvityksen yhteydessä sekä toimintasuunnitelmaa tehtäessä. Muistattehan myös päivittää tosu:n säännöllisesti!
  • Koulutetun henkilöstön määrästä yleistetty ohje on ”vähintään 5 % henkilöstöstä”, tähän voi tulla tiukempaa tarkennusta työn luonteesta riippuen
  • Myös ensiavun antamiseen soveltuva tila tulee pystyä järjestämään
  • Erityiset alat, kuten kemiallisten aineiden kanssa pulaavat, rakennusala, räjäytystyöala, ahtaajat sekä puunkorjuuala ovat erityisesti ohjeistetut myös ensiavun osalta omissa asetuksissaan.

5 hyvää syytä laittaa ensiapuvalmiusasiat kuntoon

No onhan niitä syitä varmasti enemmänkin olemassa, vaan tässä mielestäni niitä tärkeimpiä, ilman sen kummempaa tärkeysjärjestystä.

  1. NE LAIT.
    Eihän niistä kuitenkaan pääse yli eikä ympäri. Kaikki on siihen asti ihan ok, kunnes jotain tapahtuu. Kun sitten jotain käy, alkaa sen selvittely, mitä onnettomuuden ennaltaehkäisyksi ja siitä selviämiseksi on tehty. VIIMEISTÄÄN tässä vaiheessa tullaan sen eteen, oliko asiat kunnossa ja kuka maksaa, artisti vai joku muu.

  2. TYÖSUOJELUTARKASTUS
    Työsuojelutarkastuksessa painotukset tarkistettavien asioiden kohdalla vaihtelevat osin sen mukaan, millainen työpaikka on kyseessä. Jokaisessa työpaikassa tulee kuitenkin olla lain mukainen ensiapuvalmius kunnossa. Huomioitavia asioita työsuojelutarkastuksessa on muun muassa seuraavat:
    Kuinka monta ensiapukoulutettua firmassa on? Onko ensiapukoulutukset voimassa? Onko koulutettujen mitoitus suhteessa työterveyshuollon kanssa sovittuun? Onko muu ensiapuvalmius arvioitu työterveyshuollon kanssa?

  3. OSAAVA HENKILÖSTÖ
    Kun porukka tietää mitä toimia tapaturman sattuessa, voi niiden antaa myös touhuta aika paljon turvallisemmin mielin. Huomioitavaa on myös se, että kun tiedetään riskipaikat niin myös se turvallisuusnäkökulma tulee mukaan ja tapaturmariskit osataan välttää paremmin jo ennalta.

  4. RAHA
    Työterveyshuollon kanssa tehdyn työpaikkaselvityksen ja toimintasuunnitelman myötä teillä on myös mahdollisuus hakea korvausta KELAlta ensiapuvalmiuden ylläpidosta. Tutustu tarkemmin KELAn ohjeisiin esim. täältä. 
    Rahaa lasketaan myös silloin, kun mietitään, kuka korvaa tapahtuneen työtapaturman. Oliko yrityksessä valmiudet ja varautuminen kunnossa? Halvemmaksi tulee usein ylläpitää ensiapuvalmiutta oikein mitoitetusti kuin maksella jälkikäteen korvauksia.

  5. IMAGO
    Viimeisin, vaan ei missään nimessä vähäisin. Mieti aina, mitä firmasi logolla varustetun henkilön tai auton nähdään tekevän? Ajeleeko se ohi ensiaputilanteesta kun ei osaa toimia vai näkyykö se näyttävästi myös suojatessaan onnettomuuspaikalla uhreja, sen kuljettajan toimiessa ensiaputehtävissä tai vaikkapa varoittamassa muuta liikennettä? Kummassa haluaisit logon näkyvän mieluummin?
Kurkkaa myös muita hyödyllisiä linkkejä aiheeseen liittyen:

Työsuojelutarkastajan lepyttelypaketit

Ainahan ensiapukouluttajat vaaleanpunaisissa kuvitelmissaan toivovat, että asian tärkeys näkyy myös siinä, että työyksiköissä ylläpidetään aktiivisesti ensiapu- ja valmiussuunnitelmia, päivitetään työntekijöiden ensiapuosaamista ja ensiapuvälineistökin on aina ajan tasalla.

Koska totuus on joskus myös toisenlainen, olemme Medegossa tehneet yrityksille mahdollisimman helpoksi myös sen ”välttämättömien velvollisuuksien” täyttämisen. Lue lisää Medegon Työsuojelutarkastajan lepyttelypaketista! Paketeista löytyy eri tasoja akuuteimmasta pakosta aina rauhassa suunniteltaviin kokonaisuuksiin erikokoisille yrityksille.

Meille tärkeää on myös se, että asiakkaalla on olennaiset ensiapuvälineet käytössä – intresseihimme ei kuulu myydä tarpeetonta tavaraa hyllyyn vanhenemaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeen tilaajana saat tietoa uusista kursseistamme, tuotteistamme sekä pysyt ajan tasalla viimeisimpien blogitekstiemme osalta.

Vastaa

Tiedätkö sinä miten toimia hätätilanteessa?

Liity postituslistalle ja saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista blogiteksteistä.